آبدرمانی یا هیدروتراپی یا فیزیوتراپی در آب یا تمرین در آب، یک شیوه درمانی است که سلامت و تندرستی اشخاص را افزایش می دهد. آب درمانی یا فیزیوتراپی در آب یک وسیله ضروری توانبخشی و بازتوانی برای مدیریت دردهای مزمن و آسیب دیدگی ها به حساب می آید.
به جای استفاده از تمرین های رایج ورزشی، با بهره گیری از تمرین های خاص مبتنی بر آب درمانی یا هیدروتراپی، بسیاری از بیماری های حاد و مزمن پزشکی را می توان با این شیوه مدیریت کرد.
آب درمانی یا تمرین در اب را میتوان تقریبا در هر دمایی از آب انجام داد ولی مطالعه های نشان داده استفاده از یک استخر با دمایی بین 32 تا 37 درجه سانتیگراد ، وضعیت بسیار مناسبی را برای بیمار آماده می کند چراکه در این دما، بهترین وضعیت برای کاهش درد فراهم می شود.
آب درمانی در استخر یک شیوه عالی برای درمان کمردرد، ستون فقرات و مفاصل دیگر است. مطالعات نشان داده است که تمریناتی که در آب انجام می شود میتواند عضلات پا، شکم را تقویت کند و به درمان کمردرد، دیسک گردن، دیسک کمر، آرتروز زانو و….کمک کند.
آب دارای اثر کششی است و فشار کمی را در پشت و مفاصل ایجاد می کند.
آب درمانی یا فیزیوتراپی در آب در استخر یکی از روش هایی است که از نیاکان دور ما به ارث رسیده است. در این شیوه درمانی نه تنها فرآیند بهبود با سرعت بیشتری شروع می شود، بلکه بیمار از محاسن تناسب اندام هم برخوردار خواهد شد. چنان که همان طور که هویدا است می بینید که شناگران بدن های زیبا و خوش فرمی دارند.
مهمترین فواید یا تاثیرات مثبت آب درمانی یا فیزیوتراپی در آب یا ورزش در آب در استخر را می توان به موارد زیر اشاره داشت:
امکان انجام حرکات اصلاحی گوناگون برای اشخاص مختلف در هر سن و جنسیتی
تقویت عضلات سطحی و عمقی
حفظ و افزایش دامنه حرکتی اندام ها
کاهش یا حذف دردهای مفصلی و گرفتگی های عضلانی
پیشرفت دادن حرکات جهت راه رفتن
رفع محدودیت حرکتی و یا پیشگیری از آن
پیشگیری از ایجاد انحراف در ستون فقرات و مشکلات ناشی از آن مثل دیسک کمر
بهبود جریان خون
کاهش استرس
کاهش حساسیت بدن نسبت به درد
تقویت سیستم ایمنی بدن
آب درمانی به شکل کمپرس مرطوب برای درمان سردرد بسیار موثر است.
بیماری های نورولوژیکی مثل دیستروفی عضلانی، فلج مغزی، اسکلروزیس چندگانه، بیماری پارکینسونبعضی از روش های پایه در مورد انجام تمرین های درمانی در زیر آب، در ادامه معرفی می گردند.
توجه داشته باشید که طبق وضعیت بیمار، شدت و دشواری این تمرینات باید به دقت به وسیله متخصص ارتوپدی یا هیدروتراپیست یا مربی آبدرمانی تعیین و طرح ریزی گردد.
بعضی از روش های پایه در مورد انجام تمرین های درمانی در زیر آب در استخر، در ادامه معرفی می گردند.
انجام تمرین های درمانی در زیر آب
تمرین نزدیک نمودن زانو به قفسه سینه در آب در هیدرومد
درحالی که بر روی یک پا ایستاده اید و قدری آن را خم نموده اید ، پای دیگر را به آرامی خم نموده و به طرف بالا بیاورید، در این شرایط با دستتان دیواره استخر را نگه دارید. این تمرین عضلات ساق پا، ران و کمر را تقویت و تحت کشش قرار می دهد.
تمرین بالا آوردن پا در هیدرومد
زمانی که با یک دست خویش دیواره استخر را نگه داشته اید، یک پا را بصورت کشیده به طرف بالا آورید، و پای دیگر را بعنوان حامی، اندکی خم نمایید. این تمرین هم عضلات ساق پا، ران و کمر را تقویت و تحت کشش قرار می دهد.
تمرین کشش پا رو به دیوار در هیدرومد
درحالی که دست ها بر کناره دیوار استخر قرار دارند بدن و پاهای خویش دراز نموده و تحت کشش قرار دهید ، بگذارید آنها به وسیله آب تحت حمایت قرار بگیرند. این تمرین به کشش عضلات پشت، مفاصل ستون فقرات و همچنین کشش عضلات شانه کمک شایانی می کند.
تمرین پیاده روی در استخر در هیدرومد
راه رفتن در استخر( به طرف جلو یا به طرف عقب)، زمانیکه ارتفاع آب تا قفسه سینه بالا آماده باشد، ماهیچه های پا را بکار می گیرد بدون آنکه فشاری بر زانو یا لگن ایجاد شود، این تمرین به خصوص برای افردی که دچار آرتروز در این مفصل ها شده اند، بسیار مهم است. با استفاده از شناور کردن دستان و یا استفاده از وزنه های سبک، میتوان شدت تمرین پیاده روی در استخر را افزایش داد، درنتیجه استقامت ماهیچه ها بیشتر افزایش می یابد. افراد سالمند و افرادی که از آب ترس از غرق شدن دارن می توانند از واکر آبی هیدروجیم برای پیاده روی ایمن در آب و استخر استفاده کنند.
فعالیت و ورزش همزمان دست وپاها در هیدرومد
این تمرین زمانی اجرا میشود که شخص به پشت بر روی آب با ست شناوری هیدروجیم شناور است. در این تمرین شخص به کمک دست وپاهای خویش پارو خواهد زد. این تمرین برای تقویت بازو و پاها موثر است.
لازم به ذکر است که در پایان گفته شود که افراد دچار تب، مشکلات قلبی شدید، بی اختیاری اداری و عفونت نبایست از خدمت آبدمانی استفاده کنند.